Je bekijkt nu Wetswijzigingen per 1 juli 2021

Wetswijzigingen per 1 juli 2021

Per 1 juli 2021 krijgen we te maken met nieuwe wetten en regels. U mag alleen nog met toestemming consumenten bellen voor een verkoopgesprek, er komt statiegeld op kleine plastic flesjes en de btw-regels voor internationale webshops veranderen. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen.

  1. Geen ongevraagde telefonische verkoop meer

Krijgt u weleens ongevraagde verkooptelefoontjes? Dat is sinds 1 juli verleden tijd. Bedrijven moeten consumenten en ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een eenmanszaak, om toestemming vragen.

Wilt u uw klantenbestand laten groeien door consumenten of bedrijven zonder rechtspersoonlijkheid te bellen? Dan moet u daar toestemming voor hebben. Bijvoorbeeld door contactgegevens te vragen wanneer een potentiële klant zich aanmeldt voor uw nieuwsbrief. U moet duidelijk vermelden dat het telefoonnummer gebruikt wordt voor telemarketing. Als een potentiële klant openstaat voor een telefoongesprek moet u met nummerherkenning bellen. Bedrijven met rechtspersoonlijkheid mag u zonder toestemming bellen mits uw nummerherkenning aanstaat. Bestaande klanten mag u voor een bepaalde periode zonder toestemming bellen. Hiervoor is nog geen wettelijke termijn bepaald.

  1. Kleine plastic flesjes krijgen statiegeld

Sinds 1 juli zit er statiegeld op kleine plastic flesjes. Voor ieder flesje met een inhoud minder dan een liter betalen consumenten 15 cent. Ondernemers kopen kleine flesjes water en frisdrank met statiegeld in en berekenen dit door aan de klant. Horecabedrijven zijn niet verplicht om lege flesjes inzamelen. Kiest hij ervoor om dit wel te doen dan mag hij het statiegeld retour geven aan de consument maar dat hoeft niet. Er komen speciale zakken voor het inzamelen van de lege flesjes. Uw bestelt deze zakken bij uw drankleverancier.

  1. Nieuwe btw-regels voor internationale e-commerce

Bent u begonnen met een webshop en levert u producten aan consumenten in EU-landen? Let op dat u het juiste btw-tarief berekent. Als het totaalbedrag aan buitenlandse verkopen in EU-landen jaarlijks onder de 10.000 euro blijft, mag u Nederlandse btw in rekening blijven brengen. Met als randvoorwaarden dat het transport van de zending in Nederland begint en dat u een vestiging in een EU-land hebt. Vanaf het moment dat uw omzet boven de 10.000 euro komt, brengt u het btw-tarief in rekening van het EU-land waar uw klant gevestigd is. Daarnaast bent u sinds 1 juli bij invoer van goederen in de EU invoer-btw verschuldigd, ongeacht de waarde van de zending. Zendingen met een waarde tot en met 150 euro blijven vrijgesteld van invoerrechten. Hebt u een verkoopplatform en faciliteert u de bestellingen en betalingen? Dan wordt u verantwoordelijk voor de btw-afdracht.

  1. Betrouwbaarheidsniveau EH1 van eHerkenning stopt

Bent u een startende ondernemer met een eenmanszaak? Dan krijgt u misschien met eHerkenning te maken, de digitale sleutel voor ondernemers en de overheid. Bijna alle bedrijven, met uitzondering van eenmanszaken, doen al btw-aangifte met behulp van eHerkenning.

Ook andere overheidsorganisaties vragen ondernemers gebruik te maken van dit inlogsysteem om zaken te regelen. Dit geldt soms ook voor een eenmanszaak. Bijvoorbeeld als u bij de gemeente een parkeervergunning aanvraagt voor uw bedrijfsauto. Met e-Herkenning is inloggen veilig. Op die manier weten organisaties zeker wie u bent. Daarnaast geeft het u extra zekerheid dat de site waar u inlogt betrouwbaar en veilig is. Vanwege strengere eisen wordt het laagste betrouwbaarheidsniveau van het inlogsysteem, eHerkenning 1 (EH1). Leveranciers informeren ondernemers over het stopzetten en upgraden van EH1.

  1. Verkoop wegwerpplastic verboden

Plastic rietjes, ballonstokjes, wattenstaafjes en wegwerp bestek en borden zijn verleden tijd. Producenten en importeurs mogen deze producten per 3 juli niet meer op de markt brengen. Ook wegwerpproducten die gedeeltelijk gemaakt zijn van plastic of bio plastic zijn vanaf dat moment verboden. Maakt u gebruik van deze producten? Dan moet u op zoek naar alternatieven zodra uw voorraad op is. Met de nieuwe SUP-richtlijn (Single Use Plastics) wil de Europese Unie de plastic soep in zee verminderen. De regels die per 3 juli ingaan, zijn een onderdeel van een pakket aan maatregelen dat de komende jaren in werking treedt.

  1. Minimumloon omhoog

Heeft u personeel in dienst? Het brutobedrag van het wettelijk minimumloon stijgt op 1 juli 2021.
Het wettelijk brutominimumloon voor werknemers van 21 jaar en ouder bij een volledig dienstverband is per 1 juli 2021:

  • € 1.701,80 per maand
  • € 392,55 per week
  • € 78,51 per dag
  1. Wetswijziging per juni 2021

Sinds 7 juni gelden nieuwe Europese regels over het auteursrecht. Deze regels zijn een aanvulling op bestaande regels en geven auteurs een betere onderhandelingspositie. Als deze bijvoorbeeld teksten schrijft voor bedrijven, dan heeft hij het auteursrecht tenzij hij de rechten overdraagt. Behoud hij zijn rechten dan moet de opdrachtgever hem verplicht op de hoogte houden waar zijn teksten geplaatst worden en moet hij hem hiervoor een vergoeding geven.

 

Geef een antwoord