Elke fase biedt weer nieuwe en uitdagende mogelijkheden 

Een eigen onderneming starten / De groei van jouw bedrijf

Samenwerken of overnemen / Overdracht of verkoop

Onderneming in zwaar weer

Sintelbaan

Een eigen onderneming starten

Misschien droom je al jaren om een eigen onderneming te beginnen. Daar komt veel bij kijken. Bijvoorbeeld het schrijven van een ondernemingsplan. Als eerste voor jezelf. Maar misschien ook wel voor een bank om een financiering aan te vragen. Keuzes die je maakt op het gebied van product- of dienstontwikkeling, van marketing, van personeel, van rechtsvorm, financiële administratie, huisvesting. Niet allemaal even gemakkelijk om dat helemaal zelf uit te dokteren. Dat hoeft ook niet. Want………….

Laat je daarin bijstaan door je eigen ondernemerscoach, als klankbord, sparringpartner maar bovenal als ervaringsdeskundige. Dan kom je een stuk verder. 

De groei van jouw bedrijf

Je hebt al enige tijd je eigen onderneming en je kijkt met trots terug op die achterliggende periode. Je weet als geen ander dat ondernemen gepaard gaat met het continu bedenken van nieuwe mogelijkheden. Want stilstaan is achteruit gaan. Groei op zich is voor jou geen doel, groei moet in het teken staan van continuïteit. Maar past bij die groei nog wel de rechtsvorm die je nu hebt? En welke personele keuzes ga je maken? Welke marketingactiviteiten ga je inzetten? Is je automatisering op de groei aangepast? Welke investeringen gaan sowieso gepaard met groei? En wellicht wil je de stap naar het buitenland maken.

Kortom, zaken die je met een ondernemerscoach zou willen bespreken, maar ook kunt bespreken. Naast mijn eigen expertise heb ik de beschikking over een netwerk aan verschillende specialisten, zodat geen enkele vraag onbeantwoord blijft. 

Tarwe groei
Teamwork1 (3)

Samenwerken of overnemen

Overweeg je een samenwerking met een ander bedrijf, of met een zakelijk partner? Of denk je aan het overnemen van een ander bedrijf? Welke strategische marsroute ga je hierin volgen? Hoe past het precies in je toekomstvisie? Er komen veel zaken bij een dergelijk traject aan de orde. Teveel om hier op te noemen. En niet alleen hele concrete onderwerpen, maar ook minder rationele, zoals bijvoorbeeld de verwantschap of verschillen tussen beide bedrijfsculturen.

Laat je bij een dergelijk traject vooral ondersteunen bij de vele onderwerpen die aan bod komen. Van strategische keuzes tot financiële zaken, van juridische structuur tot fiscale keuzes, van personele zaken tot integratie. Samen gaan we het hele traject door. 

Overdracht of verkoop

Er komt een moment dat je je onderneming gaat verkopen of overdragen. Het kan zijn dat je met pensioen gaat of dat je een andere activiteit op het oog hebt. Maar in beide gevallen is de vraag: hoe pak je zo’n verkoop of overdracht aan? Is er sprake van verkoop aan derden of wordt de onderneming intern overgedragen. Of is er wellicht sprake van overdracht binnen de familie? Hoe ziet je pensioenvoorziening eruit? Hoe kan de overdracht zo fiscaal vriendelijk mogelijk? 

Een ondernemerscoach kan hierin van grote toegevoegde waarde zijn. Hij houdt het overzicht in het scala aan ondernemersvraagstukken. Vanzelfsprekend werk ik samen in een netwerk van deelspecialisten in samenhang met overdracht of verkoop van je onderneming

Handshake1
CF1

Onderneming in zwaar weer

Soms lopen de zaken anders dan verwacht en kom je in een moeilijk fase van je ondernemerschap terecht. De omzet blijft achter en de kosten lopen gewoon door. De klantenportefeuille krimpt en daarmee de verkoop, terwijl marketingactiviteiten onvoldoende opleveren. Er dreigen achterstanden te ontstaan of wellicht zijn die er al, bij crediteuren, bij de bank of de belastingdienst. Je voelt dat je de grip langzamerhand aan het verliezen bent en gedachten over de levensvatbaarheid van je bedrijf borrelen zo nu en dan bij je op.
Schroom dan niet om direct contact met mij op te nemen. Ook al weet ik uit ervaring dat dit emotioneel een moeilijke stap is. Maar geloof me, het is de enige juiste stap in zo’n situatie.
Als ondernemerscoach en tevens gecertificeerd in schuldhulpverlening maken we gezamenlijk een plan om die negatieve gedachte te keren en de levensvatbaarheid te realiseren. We brengen de zaak in kaart, voeren gesprekken met crediteuren, met de bank en eventueel de belastingdienst en doen voorstellen die passen bij de mogelijkheden. Samen zorgen we weer voor een heldere en mooie toekomst, gebaseerd op continuïteit.