Je bekijkt nu De Testwet: dit betekent het voor ondernemers

De Testwet: dit betekent het voor ondernemers

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet Coronatoegangsbewijzen, oftewel de testwet. Met toegangstesten kunnen bepaalde sectoren eerder en ruimer open. Bezoekers doen dan vooraf een verplichte toegangstest. De wet geldt vanaf zaterdag 5 juni 2021.

Voor wie en is het verplicht?

De testwet is van toepassing bij sport- en jeugdactiviteiten, doorstroomlocaties, culturele instellingen, evenementen en horeca. Uiteraard gelden er voorwaarden per sector en activiteit. Als ondernemer mag u zelf kiezen of u met toegangstesten wilt werken. Wilt u dit niet, dan blijven voor u de huidige coronamaatregelen van kracht en profiteert u dus niet van extra versoepelingen. Het kan dus zijn dat het ene restaurant ervoor kiest om met toegangstesten te werken en zo meer bezoekers binnen mag laten, en dat een ander restaurant niet met toegangstesten werkt. Het staat elke ondernemer vrij om met toegangstesten te werken.

Hoe gaat het in z’n werk

Wilt u gaan werken met toegangstesten, informeer dan uw bezoeker. Vermeld op uw website en op andere communicatiekanalen dat bezoekers alleen toegang hebben tot uw locatie of evenement met een geldig testbewijs. Bezoekers moeten zich nog steeds vooraf aanmelden of een plek reserveren. Daarna gaat het als volgt:

A.
Bezoeker laat zich testen via testenvoortoegang.nl
Uw bezoeker maakt via testenvoortoegang.nl een afspraak voor een coronatest. Dit doet hij maximaal 40 uur voordat hij uw locatie of evenement bezoekt. Kinderen tot en met 12 jaar mogen zonder coronatoegangsbewijs naar binnen. Zij hoeven dus niet getest te worden (wel vooraf aanmelden of reserveren). Voor het afnemen van de test zijn speciale teststraten ingericht, zodat uw bezoeker in zijn eigen provincie terecht kan. Binnen een uur ontvangt hij de testuitslag via de CoronaCheck-app.

B.
Bezoeker maakt coronatoegangsbewijs aan via CoronaCheck-app
Wanneer de coronatest negatief is, ontvangt uw bezoeker een unieke code. Hiermee haalt hij in de CoronaCheck-app de testuitslag op. Deze wordt omgezet in een testbewijs; dit is een QR-code. De bezoeker laat deze QR-code zien bij het betreden van uw locatie of evenement. Een bezoeker zonder smartphone kan de testuitslag via coronacheck.nl ook omzetten in een papieren testbewijs.
Alleen met een negatieve testuitslag via Testen voor Toegang kunt uw bezoeker een geldig testbewijs maken. Als een testuitslag positief is, ontvangt de bezoeker hierover bericht en kan hij niet deelnemen aan de activiteit.

C.
Controle testbewijs
Controleer iedere bezoeker voor het betreden van uw locatie of evenement op zijn testbewijs (digitaal of op papier). Dit doet u door de QR-code te scannen met de CoronaCheck Scanner-app. Een groen scherm met een vinkje betekent: geldig testbewijs. Check hierna ook of de bezoeker heeft gereserveerd/zich heeft aangemeld. Geeft de scanner een rood scherm, dan is het testbewijs niet geldig en mag u de bezoeker niet toelaten. Kijk voor de scaninstructies in de app of op coronacheck.nl/scanner.

D.
Controle legitimatiebewijs
Bij een geldig coronatoegangsbewijs (het groene scherm) ziet u de gegevens die u moet controleren aan de hand van het legitimatiebewijs van de bezoeker. Klopt alles? Dan mag de bezoeker naar binnen.

Geldt een vaccinatiebewijs als testbewijs?

Nee, op dit moment is het nog niet mogelijk om toegang te verlenen met een vaccinatiebewijs. Ook als uw bezoeker gevaccineerd is, heeft hij een negatieve testuitslag nodig om toegang te krijgen.

Hoe kom ik aan de scanner?

De CoronaCheck Scanner kunt u gratis downloaden in de Apple- of Google Play Store. Zowel CoronaCheck als de CoronaCheck Scanner zijn te gebruiken op alle iOS- en Androidtelefoons vanaf Android 6 en iOS 12 (de iPhone 5s en nieuwer).

Personeel ook testen?

Het laten testen van uw personeel is niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen voor optimale veiligheid. Werknemers hoeven geen testbewijs te overleggen en kunnen ook gebruikmaken van zelftesten.

Hoe informeer ik mijn bezoeker?

De Rijksoverheid heeft een communicatietoolkit samengesteld die u kunt gebruiken om bezoekers te informeren over de inzet van testbewijzen. Deze toolkit (met onder andere een factsheet en posters met regels en instructies) wordt de komende periode nog aangevuld. Veel gestelde vragen over het organiseren van een evenement of het informeren van uw bezoekers vindt u op testenvoortoegang.nl/organisatoren.

Geef een antwoord