Je bekijkt nu Urencriterium ZZP’er blijft van kracht ivm corona-noodvoorziening

Urencriterium ZZP’er blijft van kracht ivm corona-noodvoorziening

Alleen zelfstandigen die minimaal 1.225 uur aan hun bedrijf besteden, kunnen een aanvraag doen. De Noodvoorziening Bbz (ook wel Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) voorziet in een uitkering voor drie maanden, waarbij geen vermogenstoets, geen levensvatbaarheidstoets en geen partnerinkomenstoets geldt. Aanvragen moeten bij de gemeente worden gedaan. ‘Omdat nog geen enkele gemeente de eisen weet van de speciale Bbz, maar wel alvast ondernemers de aanvraag wil laten doen, gebruiken nu veel gemeenten nog hun oude aanvraagformulier voor de reguliere Bbz. In de reguliere Bbz is o.a. partnerinkomen en levensvatbaarheid van het bedrijf wel een vereiste. Daarom worden die vragen nog wel gesteld, maar zullen ze voor de speciale Bbz-regeling niet meetellen. Uiteindelijk zullen deze vragen, bij het toekennen van een speciale Bbz-uitkering worden genegeerd.

Urencriterium ter discussie

Omdat de regeling met terugwerkende kracht vanaf 1 maart geldt, is direct aanvragen niet nodig. Het gaat om een aanvulling op het persoonlijke inkomen uit onderneming van maximaal € 1.500 netto per maand. Er moet wel inkomensschade zijn als gevolg van de coronacrisis. Er kan ook een bedrijfskrediet worden aangevraagd bij de gemeente. Dat bedraagt maximaal € 10.157, met uitgestelde aflossing. ‘De rente zal lager worden dan nu gebruikelijk is bij de Bbz.’

Noodloket nog niet open

Daarnaast is er het noodloket voor direct getroffen sectoren, waar zelfstandigen een eenmalige gift van € 4.000 kunnen krijgen om lopende bedrijfskosten te compenseren. Een van de voorwaarden is dat het gaat om een fysieke inrichting buitenshuis. Het RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland) voert de regeling uit, maar het noodloket is nog niet open.

 

Geef een antwoord