Je bekijkt nu KKC-regeling: Klein Krediet Corona

KKC-regeling: Klein Krediet Corona

Kleine ondernemingen hebben meestal moeilijk toegang tot financiële steun, vanwege de risico’s de financiers lopen. De KKC-regeling is één van de aanvullende financiële maatregelen om deze kleine ondernemingen relatief snel en eenvoudig krediet te verstrekken. Ze zijn vaak zwaar getroffen door de coronacrisis, terwijl het in de kern gezonde bedrijven zijn.

Wat houdt de regeling in?
De Nederlandse overheid staat voor 95% garant voor overbruggingskredieten voor kleine ondernemingen met een relatief kleine financieringsbehoefte, tussen de € 10.000 en € 50.000. De looptijd is maximaal 5 jaar, de rente is maximaal 4%. Ondernemers die van deze regeling gebruikmaken betalen eenmalig 2% vergoedingspremie aan de staat. Ondernemers in een bv of nv moeten persoonlijk borg staan voor 10% van de lening. Ondernemers met een eenmanszaak of vof zijn hoofdelijk aansprakelijk voor 100%.

Wat zijn de voorwaarden?
Om aanspraak te maken op de KKC moet een onderneming:

  • voor 1 januari 2019 al ingeschreven zijn bij KVK
  • een minimale jaaromzet hebben van € 50.000
  • voor de coronacrisis voldoende winstgevend zijn geweest
  • voldoende terugbetalingscapaciteit hebben.

Leningen die vanaf 7 mei 2020 door de aangewezen financiers zijn verstrekt, mogen worden geherfinancierd. Daarbij geldt dat de KKC – financiering alleen kan worden verstrekt als men voldoet aan de gestelde voorwaarden.

Waar kan men terecht?
Voor aanvragen kan men onder meer terecht bij Rabobank, ABN AMRO, ING, de Volksbank en Triodos Bank, maar ook bij alternatieve financiers zoals Floryn, Spotcap en October. Alle financiers die voor de BMKB-C geaccrediteerd zijn, mogen de regeling uitvoeren.

Waarom deze nieuwe kredietregeling?
De bestaande regelingen, de BMKB-C (leningen tot € 1,5 miljoen) en de GO (leningen vanaf € 1,5 miljoen) zijn vanwege de handelingskosten minder geschikt voor kleine leningen. Daar komt bij het hoge risico voor financiers als gevolg van de coronacrisis. Kleine bedrijven komen hierdoor moeilijk aan krediet, terwijl ze dat juist nu hard nodig hebben. Bovendien hebben zij vaak geen of weinig financiële buffers om crises op te vangen. De KKC-regeling moet het liquiditeitsprobleem verlichten, en krediet verschaffen tegen relatief gunstige condities, waarbij door de garantstelling van de overheid financiers minder risico lopen.

 

  KKC BMKB-C
 

Krediet / Lening

 

€ 10.000 tot € 50.000

 

Tot € 1,5 miljoen

Rentepercentage Maximaal 4% Variërend per financier
Maximale looptijd krediet 5 jaar 4 jaar
Maximale looptijd lening 5 jaar 6 jaar
Borgstelling overheid 95% Over 75% van de financiering: 90% borgstelling. Dit komt neer op 67,5%
Vergoedingspremie 2% 2% bij looptijd 8 kwartalen

3% bij 9 tot 16 kwartalen

Minimum omzet € 50.000 Niet van toepassing
Maximale omzet Niet van toepassing € 50 miljoen (of een balanstotaal tot € 43 miljoen)
Maximaal aantal werknemers 250 250
Openstelling regeling Tot 1 januari 2021 Tot 1 april 2021

 

Geef een antwoord