Je bekijkt nu Levert de Kleine Ondernemingsregeling voordeel op?

Levert de Kleine Ondernemingsregeling voordeel op?

Voor sommige ondernemers is de Kleine Ondernemersregeling (KOR) aantrekkelijk. Maar bent u van plan grote investeringen te doen, dan is de KOR waarschijnlijk geen verstandige keuze, omdat u geen BTW kunt terugvragen. Met de KOR bent u namelijk vrijgesteld van BTW. Voor die vrijstelling komt u in aanmerking wanneer u minder dan € 20.000 per jaar omzet, ongeacht vanuit welke rechtsvorm u deelneemt aan deze regeling. U berekent geen BTW over uw leveringen en aan de andere kant kunt u geen BTW terugvragen over uw gekochte producten of diensten. Dat laatste kan dus nadelig zijn bij zakelijke aankopen. De KOR is dus een minder goede keuze als u vooral voor de zakelijke markt werkt en de komende jaren veel kosten maakt. De KOR is meer geschikt wanneer u vooral werkt voor de particuliere klant of voor bedrijven die vrijgesteld zijn van BTW en waarbij uw omzet minder dan € 20.000 per jaar bedraagt en u ook weinig kosten maakt.

Wilt u gebruik maken van de KOR, dan doet u dat voor 3 jaar, tenzij uw omzet in deze periode boven de omzetgrens van € 20.000 euro per jaar uitkomt. Let op, in dat geval moet u wel zelf de KOR stopzetten. Die verplichting ligt bij u. Andere veranderingen binnen deze 3-jaarstermijn leiden niet tot tussentijds stopzetten van deze regeling. Dat kan dan pas na 3 jaar. Administratief betekent de KOR voor u dat u geen BTW-administratie hoeft bij te houden en daarom ook geen BTW-aangifte hoeft te doen. Vanzelfsprekend moet u uw financiële administratie wel bijhouden, mede vanwege de controle op de omzetgrens van € 20.000 per jaar.
Elke situatie is anders waardoor het aanvragen van de KOR bij de Belastingdienst individueel bekeken moet worden. Uiterlijk 4 weken voor een kwartaal-aangiftetijdvak waarin u met de KOR zou willen starten, moet het aanmeldingsformulier bij de Belastingdienst binnen zijn.

Geef een antwoord